MNE

ENG

I MI BOKE OBEZBJEĐUJE BESPLATAN PRISTUPAČAN TAXI PREVOZ ZA OSI IZ BOKE

07.04.2022

prevoz

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) do 10. septembra 2022. godine obezbjeđuje besplatan pristupačan taxi prevoz za osobe s invaliditetom (OSI) iz Boke. Pristupačan prevoz je dostupan 24h na cijeloj teritoriji Crne Gore, a obezbjeđuje se u saradnji sa taxi udruženjima: Red Taxi Kotor (za OSI iz Kotora i Tivta) i Taxi More (za OSI iz Herceg Novog).

OSI iz Boke se nalaze u izrazito nepovoljnom položaju, s obzirom na nepristupačnost javnog prevoza koja ih sputava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Iako preduzeće za autobuski prevoz putnika Blue Line, koje obavlja gradski i prigradski prevoz u svim opštinama Boke, posjeduje par niskopodnih autobusa, oni uglavnom saobraćaju na malom broju unutar-gradskih relacija, a čak je i prevoz na ovim relacijama često nepouzdan. Pristupačan međugradski drumski saobraćaj ne postoji, kao ni pomorski. Izuzev pomenutog gradskog i prigradskog prevoza, jedini pouzdani vid pristupačnog prevoza za OSI u Boki vrše dva taxi udruženja: Red Taxi Kotor i Taxi More.

I MI Boke je zbog toga ostvarila saradnju upravo s ovim taxi udruženjima, i to sa ciljem poboljšanja položaja OSI iz Boke u lokalnom, ali i međugradskom saobraćaju i stvaranja uslova za njihovo nesmetano i dostojanstveno kretanje. Red Taxi Kotor i Taxi More posjeduju u potpunosti pristupačna vozila i profesionalne vozače obučene za omogućavanje nesmetanog smještanja OSI u vozilo. Dva pristupačna vozila u posjedu Taxi More obezbjeđuju prevoz korisnika/ce invalidskih kolica i jedne ili najviše dvije osobe u pratnji, a pristupačno vozilo Red Taxi Kotor obezbjeđuje prevoz korisnika/ce invalidskih kolica i do 4 osobe u pratnji. Zainteresovane OSI i njihove porodice moraju poslati svoju adresu (polazne tačke vožnje), dokaz o korišćenju invalidskih kolica i/ili otežanom kretanju (medicinski ili neki drugi dokument u kome se navodi vrsta invalidnosti i pomagala koja osoba koristi). Vožnje se naručuju dva dana unaprijed na broj I MI Boke: +382 68 022 805.

Ova aktivnost je dio projekta „StaO-SI na put”, kojeg I MI Boke sprovodi u „Oblasti zaštite lica sa invaliditetom u saobraćaju”, a uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija.

Komentariši
0