MNE

ENG

PROJEKAT I MI BOKE JEDAN OD NAJZAPAŽENIJIH NA REGIONALNOM DOGAĐAJU U OKVIRU PROJEKTA „SNAŽNI - MEDIJI BEZ MRŽNJE I DEZINFORMACIJA”

06.12.2021

skup u novom sadu

Partneri iz 22 organizacije i pet zemalja regionaokupili su se prošle sedmice u Novom Sadu na regionalnom događaju u okviru projekta „SNAŽNI - Mediji bez mržnje i dezinformacija” kako bi razmijenili dosadašnja iskustva sa projekata koji su u toku. Predstavnici/e organizacija iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore, razgovarali/e su o dosadašnjim postignućima u okviru projekata, ali i o stanju medija, medijskih sloboda i dezinformacija u regionu. Među njima je bila i saradnica Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Irena Rašović.
Naš projekat „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima” privukao je pažnju prisutnih, posebno u dijelu pristupačnosti sajta imiboke.me za osobe s invaliditetom (OSI) i nalaza Istraživanja koje se odnosi na izvještavanje lokalnih medija za i o OSI. Prezentaciju projekta započeli smo „upoznavanjem“ sa izvršnom direktorkom I MI Boke, Miroslavom-Mimom Ivanović, čiju smo izjavu, u vidu video snimka namjerno pustili bez tona. To je bio način da prisutnima približimo kako OSI primaju informacije putem medija, koje nisu prilagođene, a većina je upravo takva. Prilikom prezentacije sajta, učesnike/ce regionalnog događaja je zanimalo na koji način se postiže njegova pristupačnost, odnosno kako izgleda kada određeni sadržaj prilagodimo svojim potrebama, podesimo kontrast, istaknemo linkove, uvećamo kursor, ili povećamo prostor između slova, riječi ili redova, što je klikom na znak u desnom ćošku našeg sajta prilično jednostavno. Prvi potpuno pristupačan veb sajt NVO u Crnoj Gori jedan je od segmenata finansiran kroz ovaj regionalni projekat. Da u sferi izvještavanja o i za OSI ima mnogo dilema, komentarisali su kolege iz Bosne i Hercegovine, koji imaju novinarskog iskustva. Zaključeno je da je od izuzetnog značaja edukacija koju organizacije OSI mogu da ponude informativnim kućama, ali i otvorenost urednika/ca, a ne samo novinara/ki, da se uključe i primijene preporuke OSI. Naše Istraživanje o izvještavanju lokalnih medija koje ovih dana treba da bude predstavljeno crnogorskoj javnosti pokazuje da najveći broj medija, 44%, o OSI izvještava najmanje jednom mjesečno, dok su najčešći povodi za njihovu priču saopštenja za javnost, konkretni događaji ili humanitarne akcije.
Bilo da se radi o OSI ili nekoj drugoj marginalizovanoj grupaciji, skup je pokazao da je situacija u svim zemljama regiona slična, te da je borba koja se kroz medije može voditi za bolje društvo, jako važna. Osim razmjene iskustava, učešće I MI Boke bilo je značajno i s aspekta bolje saradnje između civilnih organizacija regije, jer se sve one bave srodnim temama, imaju slične vizije i suočavaju se sa sličnim problemima.
Regionalni projekat „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i diskriminacije”, u Crnoj Gori sprovodi se preko Instituta za medije Crne Gore, a realizuje se uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Obuhvata  Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Ovo Saopštenje nastalo je u okviru projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, finansiranog u okviru grant šeme projekta SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija (Resilience – Civil Society for Media Free of Hate and Disinformation), koji se uz podršku Evropske unije realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

 

 

Komentariši
0