MNE

ENG

I MI BOKE PONUDILA PRAVNA RJEŠENJA ZA BOLJE REGULISANJE PROFESIONALNE REHABILITACIJE I ZAPOŠLJAVANJA OSI

28.05.2024

12 sep cover

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je 27. maja 2024. godine Ministarstvu rada i socijalnog staranja dostavila Inicijativu, predloge, sugestije i komentare za izradu novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Inicijativa, predlozi, sugestije i komentari se uglavnom tiču propisivanja: mjera aktivne politike zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI), dodjeljivanja statusa pravnog lica Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, učešća OSI u procesima donošenja odluka i nadzora u ovoj oblasti, prava OSI čije uživanje mora da osigura poslodavac, afirmativne akcije za zapošljavanje žena s invaliditetom.
U martu je Ministarstvo rada i socijalnog staranja raspisalo Javni poziv za predlaganje samo jednog/e predstavnika/ce NVO-a u Radnoj grupi za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Kako kandidovana izvršna direktorka I MI Boke nije izabrana za članicu Radne grupe, to smo na osnovu izradili predmetnu Inicijativu, predloge, sugestije i komentare i uputili ih Ministarstvu sa zahtjevom za održavanje sastanka radi razmatranja mogućnosti za njihovo usvajanje.
S obzirom na broj izmjena, koje važeći Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom mora pretrpjeti da bi se adekvatno regulisala ova oblast, I MI Boke je predložila donošenje novog Zakona, a ne samo izmjenu i dopunu postojećeg, što je namjera Ministarstva. Pored toga, I MI Boke je dala konkretna pravna rješenja za regulisanje ove oblasti u skladu sa Konvencijom UN-a o pravima OSI i principima rodno-odgovornog budžetiranja.
Na prvom mjestu, I MI Boke je predložila brisanje instituta posebnih organizacija, koje su kao segregirajuće okruženje za OSI u oblasti rada i zapošljavanje suprotne Konvenciji UN-a o pravima OSI. Umjesto njih, Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom treba da da pravni okvir za uvođenje i sprovođenje aktivne politike zapošljavanja OSI, koja se u trenutno važećem Zakonu samo pominje u definicijama, ali se uopšte ne razrađuje. U tom smislu, I MI Boke je predložila norme za regulisanje sprovođenja mjera aktivne politike zapošljavanja OSI, u koje su ubrojane: informisanje o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, posredovanje u zapošljavanju, profesionalna orijentacija, finansiranje pripravnika/ca, podrška samozapošljavanju pod povoljnijim uslovima, obrazovanje i osposobljavanje odraslih, stipendiranje, grant šeme i druge mjere usmjerene na povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti OSI.
Sa druge strane, regulisanje sprovođenja mjera profesionalne rehabilitacije i izbora njenih izvođača treba biti unaprijeđeno, te je I MI Boke predložila da izbor izvođača profesionalne rehabilitacije i nadzor kvaliteta njenog sprovođenja vrše komisije u čiji sastav ulaze predstavnici/e organizacija OSI. Takođe je predloženo da se sprovođenje mjera profesionalne rehabilitacije mora ograničiti na najviše tri mjeseca, te da se poslodavci moraju obavezati da omoguće nesmetano učešće OSI u ovim mjerama, a izvođači profesionalne rehabilitacije na dostavljanje svojih izvještaja OSI i poslodavcima. I MI Boke je ponudila propisivanje afirmativne akcije za organizacije OSI u izboru izvođača profesionalne rehabilitacije, mjera aktivne politike zapošljavanja i programa socijalne uključenosti OSI.
Kako bi se navedene mjere nesmetano sprovodile, kao i osigurao efikasniji utrošak budžeta, predloženo je da se Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom dodjeli status pravnog lica, te da njegov direktor/ka i dva člana/ice upravnog odbora budu OSI, odnosno predstavnici/e organizacija OSI. Ponuđena su pravna rješenja i za unaprijeđenje subvencija za zapošljavanje OSI, u smislu da se umjesto učešća u pokriću ličnih troškova, iz Fonda finansira pokriće troškova zarade asistenta/kinja u radu, kao i da se najveći procenat subvencija zarada OSI, pored poslodavcima koji zapošljavaju OSI sa najmanje 50% invaliditeta garantuje i poslodavcima koji zaposlene žene s invaliditetom preko 50 godina starosti ili sa lakim invaliditetom ili najviše III nivoom obrazovanja. Takođe, predloženo je da se iznos novčane pomoći za nezaposlene OSI, koje učestvuju u mjerama profesionalne rehabilitacije i aktivne politike zapošljavanja, sa 15% poveća na 30% prosječne zarade u Crnoj Gori.
Kako trenutno važeći Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, ne propisuje dovoljan broj i obim prava OSI iz oblasti rada i zapošljavanja, to je I MI Boke predložila propisivanje prava OSI, odnosno obaveza poslodavaca da OSI obezbjede: neophodna prilagođavanja tokom procesa regrutacije radne snage, razumne adaptacije radnih mjesta, veće iznose otpremnine u slučaju otkaza. Na ovaj način bi se uklonile diskriminišuće norme koje propisuju mogućnost poslodavcima da odrede radna mjesta na kojima se OSI mogu zaposliti, a sa druge strane ovaj Zakon bi se uskladio sa Konvencijom UN-a o pravima OSI.
Ova Inicijativa, predlozi, sugestije i komentari su izrađeni u okviru projekta „Rodno odgovornim budžetiranjem do rodne ravnopravnosti OSI”, koji je podržan od strane Mreže za nadzor rodno-odgovornog budžeta, kroz subgranting program projekta „Jačanje transparentnosti i odgovornosti za rodnu ravnopravnost u regiji Zapadnog Balkana i Moldaviji”, koji finansiraju Austrijska razvojna agencija (ADA) i Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA).

Komentariši
0