MNE

ENG

I MI BOKE POSTALA ČLANICA JOŠ JEDNE REGIONALNE MREŽE NVO

15.10.2021

mladi-ljudi-ispred-laptopova-na seminaru

Kako kroz inovativne projekte poboljšati zapošljavanje mladih s invaliditetom, jedno je od pitanja za koja, kroz mrežu NVO-a „Omladinski HUB Zapadnog Balkana i Turske” Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) očekuje konkretnu pomoć i podršku. Ona se već realizuje kroz učešće predstavnice I MI Boke na četvorodnevnom Treningu o inovativnim rješenjima u podsticanju zapošljivosti i zapošljavanju mladih iz osjetljivih grupa.
Mladi iz osjetljivih kategorija skoro da ne učestvuju u donošenju važnih društvenih odluka, niti su aktuelne javne politike usmjerene na podsticanje tog procesa. Zato je formirana mreža omladinskih organizacija Zapadnog Balkana i Turske koja se zajednički bori za kvalitenije pozicioniranje mladih na javnim scenama. Od prošlog mjeseca I MI Boke članica je te mreže, a s obzirom na brojnost i iskustvo organizacija koje je čine, očekujemo konkretnu pomoć prilikom zagovaranja promjene politika prema mladima s invaliditetom, posebno u oblasti zapošljavanja, što je fokus Mreže u narednom periodu.
U okviru programa jačanja kapaciteta novih članica Mreže, a kroz projekat „Zapadni Balkan i Turska za EmploYouth”, u Baru se od 13. do 16. oktobra održava prva Obuka, na kojoj učestvuje i finansijska menadžerka I MI Boke, Branka Nikčević. Ona na Obuci stiče znanja i vještine u pogledu: modela za zapošljavanje i biznis mladih iz osjetljivih grupa uključujući i primjere dobre prakse; pisanja projektnih predloga; finansijskog vođenja projekata finansiranih iz EU fondova; i pravila promovisanja i vidljivosti projekata.
Nakon programa Obuke za pisanje i vođenje projekata, organizacije imaju priliku da razviju svoje projektne ideje i, uz finansijsku i mentorsku podršku, zaista pomognu zapošljavanje, odnosno kvalitetnije pozicioniranje mladih iz osjetljivih grupa na tržištu rada. Najmanje 50 organizacija (po 10 iz svake zemlje - Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska) biće odabrano od strane selekcione komisije; Nadamo da će I MI Boke biti jedna od njih. Projekti u vrijednosti do 10.000,00 € biće sprovedeni od marta naredne godine.
I MI Boke vjeruje da, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju i sve veći broj mladih koji nijesu zaposleni, a nijesu ni u sistemu obrazovanja ili na obukama, fokus aktivnosti organizacija koje se bave ovom grupom mora biti na zapošljavanju mladih koji dolaze iz osjetljivih grupa. Samo za godinu u Crnoj Gori je bez posla ostalo preko 30.000 ljudi. Na birou se nalazi skoro 57.000 ljudi, od čega čak 11.000 osoba s invaliditetom (OSI). Uprkos brojnim povlasticama države i povoljnostima koje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom nudi za zapošljavanje OSI, stopa njihove zaposlenosti izuzetno je niska, te je prošle godine na evidenciji nezaposlenih bilo pet i po puta više OSI (10.970), nego onih čiji su poslodavci koristili podsticaje za zapošljavanje ove grupe (2.040). Nadamo se da će nam umrežavanje i sklapanje partnerstava s iskusnijim NVO pomoći da dođemo do inovativnih načina za podsticanje mladih s invaliditetom da se zaposle, ali i motivisanje donosilaca odluka da otvore prostor za njihovo veće učešće na tržištu rada.

Komentariši
0