MNE

ENG

NA DONATORSKOJ VEČERI ZA POBOLJŠANJE USLOVA ŽIVOTA INSTITUCIONALIZOVANIH OSI PRIKUPLJENO 1.452,00€

24.07.2024

Vizual glavnog projekta sa logoima I MI Boke, saradnika i donatora

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u okviru Donatorske večeri za poboljšanje uslova života institucionalizovanih osoba s invaliditetom (OSI) prikupila 1.452,00€. Donatorsko veče je organizovano u petak 5. jula u hotelu Regent Porto Montenegro u Tivtu u okviru Događaja povodom pet godina rada I MI Boke.

I MI Boke je od decembra 2023. godine do kraja februara ove godine održala četiri radionice s institucionalizovanim OSI u: JU Zavodu „Komanski most” u Podgorici, JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju „Dobrota” Kotor, JU Domu starih „Grabovac“ Risan, kao i JU Resursnom centru za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović” Kotor. Na ovim radionicama je učestvovalo ukupno 55 OSI, koje su davale predloge aktivnosti, koje mogu unaprijediti njihovo učešće u redovnom životu zajednice. Među njima su: organizovanje izleta i putovanja u zemlji i inostranstvu, organizovanje izložbi njihovih radova, sprovođenje kurseva stranih jezika, uključivanje u redovne sportske i rekreativne aktivnosti.

Da bi se obezbijedilo finansiranje jedne ili više predloženih aktivnosti, I MI Boke je organizovala Donatorsko veče za poboljšanje uslova života institucionalizovanih OSI, koje je uključivalo aukciju predmeta sa logotipom I MI Boke, tako i njihovu prodaju i priloge učesnika/ca Događaja. Na ovaj način je prikupljeno 1.452,00€ za aktivnosti koje mogu unaprijediti učešće institucionalizovanih OSI u redovnom životu zajednice, a koje su same ove osobe predložile. U narednom periodu I MI Boke će u saradnji sa navedenim ustanovama za smještaj OSI donijeti odluku o jednoj ili više aktivnosti za čije će se sprovođenje potrošiti prikupljen iznos.

Donatorsko veče za poboljšanje uslova života institucionalizovanih OSI je organizovano u okviru projekta „Krajnje vrijeme za unaprjeđenje ljudskih prava OSI”, koji je podržan kroz subgranting program u okviru projekta „U pravo vrijeme - Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture”, koji realizuju nevladine organizacije Juventas, Help - Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bonafide, finansira Delegacija Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) – ctr. 438-535, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.
Komentariši
0