MNE

ENG

I MI Boke - nova članica TCI asocijacije

10.08.2021

tci logo

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) postala je pridruženi član nezavisne svjetske organizacije osoba sa psihosocijalnim invaliditetom TCI (Transforming Communities for Inclusion) čiji je osnovni cilj transformisanje zajednica zarad inkluzije zanemarenih kategorija stanovništva. TCI se zalaže za poštovanje ljudskih prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom.

TCI postoji od 2014. godine, ali u skladu sa načelima Konvencije o pravima OSI svoje funkcionisanje u azijsko-pacifičkoj regiji započela je još 2012. godine. Sa članstvom u više od 25 zemalja, najveći je reprezentativni glas osoba sa psihosocijalnim invaliditetom u Aziji. Na generalnom zasijedanju ove organizacije 2018. godine na Baliju, učestvovali su predstavnici/e iz 21 zemlje, a organizacije OSI su tom prilikom usvojile „Bali Deklaraciju” kako bi se osiguralo učešće osoba sa psihosocijalnim invaliditetom u razvojnim procesima ().

TCI podržava čelnike/CE organizacija OSI i njihovo članstvo da se zalažu za uključivanje i iniciranje pozitivnih promjena. Organizacija pruža mogućnost podrške, stipendiranje, različite obuke i sl. 

Vođeni zajedničkim stavovima koji počivaju na načelima Konvencije Ujedinjenih nacija  o pravima OSI, sa posebnim naglaskom na član 19. koji se tiče inkluzije i samostalnog života, željeli smo da napravimo korak više ka ostavarenju tih prava. Želimo da iskoristimo iskustvo i znanje onih koji su u ovoj oblasti mnogo duže od nas, da naučimo kako da lokalnu zajednicu učinimo inkluzivnom, kako da uključimo osobe s psihosocijalnim invaliditetom u redovne tokove društva i kako da podstaknemo njihovo uključivanje pokret za prava radi OSI u Crnoj Gori i šire.

Naredni vebinar, biće prilika da se I MI Boke bliže upozna sa mogućnostima koje ovo članstvo nudi, te kakvu konkretnu podršku organizacija i naše članstvo mogu očekivati.

Komentariši
0