MNE

ENG

OKTOBAR – MJESEC OPOMENE

28.10.2021

ružičasta vrpca

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, kada se žene podstiču na redovnu kontrolu, Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da ukaže da se žene s invaliditetom u Crnoj Gori suočavaju sa nedostatkom osnovnih uslova za to. One su, uprkos zakonskim normama koje garantuju jednakost prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite, suočene sa višestrukom i intersekcijskom diskriminacijom.
Nepristupačnost prevoza, fizičkog okruženja i medicinskih usluga, neinformisanost, nerazumijevanje od strane okoline i medicinskih radnika/ca, sve su to razlozi zbog kojih žene s invaliditetom uglavnom ne idu na redovne preglede, a ljekaru se obrate tek kada imaju veći zdravstveni problem. U ruralnim sredinama stanje je još nepovoljnije, što dovodi do ozbiljnih posljedica.
Od Ministarstva zdravlja tražili smo informacije koje su to institucije gdje žene s invaliditetom mogu da odu na ginekološki ili pregled dojke. Njihovi podaci pokazuju da čak trećina domova zdravlja nema prilagođene ginekološke stolove. Hidraulične prilagođene stolove ima dvanaest domova zdravlja (Ulcinj, Cetinje, Mojkovac, Pljevlja, Bijelo Polje, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Rožaje, Berane, Nikšić, Bar), dok u šest opština, žene s invaliditetom ne mogu da ostvare osnovna prava iz oblasti zdravstvene zaštite. Ni klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra nema prilagođene ginekološke stolove za pregled žena s invaliditetom. To je posebno zabrinjavajuće jer ukazuje da je zdravstvena zaštita u oblasti reproduktivnog zdravlja ženama s invaliditetom samo deklarativno dostupna.
Prema navodima resornog Ministarstva, klinički pregleda dojki, bilo kod hirurga ili onkologa i ultrazvučni pregleda kod radiologa, žene s invaliditetom mogu da obave u Kliničkom centru. Mamografska snimanja je, takođe, moguće obaviti u Kliničkom centru, a pregledi se zakazuju po prioritetu u odnosu na medicinsku indikaciju. Iz Ministarstva napominju da većina zdravstvenih ustanova ima pristupne rampe i da, shodno zahtjevima osoba s invaliditetom, blagovremeno rješavaju eventualne probleme. Iako je proteklih godina napravljen iskorak u fizičkom prilagođavanju objekata, to što još uvijek govorimo o „djelimičnom“ prilagođavanju „dijela“ objekata dovoljno govori o ispunjenosti domaćih i međunarodnih zakonskih obaveza. I dok se neke barijere mogu ukloniti fizičim putem, druge zahtijevaju veći trud: da se naprave prioriteti, olakšaju procedure, senzibilišu medicinski radnici/e, a žene s invaliditetom informišu i ohrabre da na vrijeme zaštite svoje zdravlje.
U Crnoj Gori posljednjih godina, preko 400 žena godišnje oboli od kancera dojke, a umre ih preko 100. Praksa pokazuje da više od 90% pacijentkinja sa rakom dojke može da se izliječi, ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno liječi. Cilj obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke je da se žene podstaknu na redovne preventivne preglede, a  I MI Boke, aktuelnu kampanju želi da iskoristi da podstakne na stvaranje jednakih mogućnosti, da se ženama s invaliditetom omogući da budu u prilici da redovnim pregledima sačuvaju svoje zdravlje.

 

Komentariši
0