MNE

ENG

TREĆOM ULIČNOM AKCIJOM I MI BOKE NASTAVLJA INFORMISANJE GRAĐANA/KI KOTORA O PRAVIMA OSI U SAOBRAĆAJU

19.05.2024

20 maj cover

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u četvrtak, 16. maja 2024. godine u periodu od 11:00 do 12:00 časova organizovala Uličnu akciju „StaO-SI u Kotoru!” povodom obilježavanja Globalnog dana podizanja svijesti o pristupačnosti. U okviru Ulične akcije su na tri ulaza u Stari grad Kotor (Južna vrata Gurdić, Glavna gradska vrata Riva i Sjeverna vrata Tabačina) dijeljeni edukativni leci o poštovanju prava osoba s invaliditetom (OSI) na slobodno kretanje, različitim učesnicima/ama u saobraćaju (vozačima motornih vozila, pješacima i dr).
Na Uličnoj akciji su, osim predstavnica I MI Boke, učestvovali/e službenici/e Komunalne policije i predstavnice Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor. Građanima/kama je podijeljeno oko 250 letaka, koji sadrže primjere diskriminacije i kršenja prava OSI na slobodno kretanje, kao i propisana prava i obaveze OSI u saobraćaju, uređene Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju.
Ovo je treća Ulična akcija koju je I MI Boke organizovala sa ciljem podizanja nivoa znanja i svijesti javnosti o značaju savjesnog ophođenja prema OSI u saobraćaju u Kotoru, radi omogućavanja njihovog slobodnog kretanja. Naime, I MI Boke je 2. septembra 2022. godine organizovala prvu Uličnu akciju „Makni mi se s puta!”, a 25. aprila 2023. godine drugu Uličnu akciju „StaO-SI u Kotoru”. Iako je Kotor turistički centar, u ovoj opštini i dalje ne postoji dovoljna svijest o brojnim barijerama sa kojima se OSI suočavaju u saobraćaju. Nepristupačna prevozna sredstva u javnom prevozu (autobusi, turistički brodići i vozići itd.), stepenice na javnim površinama, nepropisno parkirana vozila na mjestima za OSI ili neprilagođeni ivičnjaci trotoara samo su neki od primjera svakodnevnog kršenja prava OSI u saobraćaju u Kotoru.
Kotor je samo jedan od gradova u Crnoj Gori koji ima ovakve probleme, ali može biti i pozitivan primjer rješenja problema ukoliko se ovakve akcije podrže i sprovedu konkretni koraci od strane nadležnih institucija i pojedinaca/ki. U tom smislu, I MI Boke pozdravlja unaprjeđenje pristupačnosti saobraćaja za osobe s oštećenjem vida kroz postavljanje šest novih semafora sa zvučnom signalizacijom. Na ovaj način je gradsko jezgro Kotora postalo makar djelimično pristupačno za samostalno i bezbjedno kretanje pješaka s oštećenjem vida.
Ulična akcija „StaO-SI u Kotoru!” je organizovana u okviru projekta „StaO-SI” koji finansiraju Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Opština Kotor. Ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti I MI Boke na podizanju svijesti javnosti o svakodnevnim problemima sa kojim se OSI susrijeću u kretanju, i obezbjeđivanju nastavka pružanja usluge besplatnog pristupačnog taksi prevoza za OSI iz Boke, koji je za ovu grupu za sada jedini u potpunosti pristupačan i uvijek dostupan vid javnog prevoza.
Komentariši
0