MNE

ENG

OSNOVNI KURS ZNAKOVNOG JEZIKA DOSTUPAN NA YOUTUBE KANALU I MI BOKE

09.04.2024

10apr cover

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) na svom YouTube kanalu postavlja video snimke časova Kursa znakovnog jezika, koje pohađa sedam učenika/ca Gimnazije Kotor i 13 JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”. U okviru trenutno su postavljena tri video snimka, u kojima se obrađuju: daktilologija, jednoručna i dvoručna azbuka, pozdravi u toku dana, konvencionalni izrazi, porodica i zdravlje i konverzacija.

Kurs obrađuje osnove znakovnog jezika i sprovodi se od 28. februara do kraja maja 2024. godine, jednom sedmično u trajanju od dva ili tri školska časa. Kurs drži sudski tumač za znakovni jezik i nastavnica razredne nastave u JU Resursnom centru za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”, defektološkinja Olivera Gluščević. Kurs se sprovodi shodno akreditovanom Programu obuke Resursnog centra.

Učenici/e Gimnazije Kotor koji/e uspješno polože testove znanja i ne propuste više od tri blok časa će dobiti sertifikate o završenom Kursu. Učešćem učenika/ca s oštećenjem sluha i/ili govora se omogućava njihova interakcija sa vršnjacima/kinjama bez oštećenja sluha i/ili govora. Ovo doprinosi socijalnoj inkluziji mladih s oštećenjem sluha i/ili govora i razvoju empatije i poštovanja različitosti kod učenika/ca Gimnazije Kotor. Polaznici/e Kursa učestvuju i u kreiranju sadržaja za Medijsku i kampanju podizanja svijesti, koju I MI Boke sprovodi u cilju promovisanja prava i potencijala mladih s oštećenjem sluha i/ili govora.

Svi časovi Kursa se redovno snimaju i nakon montaže objavljuju na YouTube kanalu I MI Boke na listi „Kurs znakovnog jezika”, koja je dostupna na linku: . Na taj način svi/e zainteresovani/e građani/ke ne samo Kotora, već i na nacionalnom, pa i regionalnom nivou, imaju slobodan pristup izvoru za učenje znakovnog jezika. Nadamo se da ćemo na ovaj način dugoročno uticati na smanjenje jezičkih barijera između populacije koja koristi znakovni jezik i one koja se služi verbalnom komunikacijom.

Kurs znakovnog jezika se sprovodi u okviru projekta „Pronađimo zajednički jezik”, koji finansira Evropska omladinska fondacija Savjeta Evrope. Pored ove Aktivnosti i već pomenute Medijske i kampanje podizanja svijesti, u okviru ovog projekta I MI Boke je 25. marta 2024. godine održala prvu od planirane četiri radionice za podsticanje učenika/ca JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović” za aktivnije uključivanje u borbu za svoja prava i život zajednice. Radionica je za temu imala modele pristupa invaliditetu, a sljedeće tri će se baviti pristupačnošću informacija i komunikacija, individualnom i grupnom SWOT analizom i predlozima za dalje aktivnosti I MI Boke s ovom ciljnom grupom.
Komentariši
0