MNE

ENG

Otvorena Izložba fotografija „Stao si mi na put”.

29.08.2022

izložba

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u ponedjeljak 29. avgusta organizovala svječano otvaranje Izložbe fotografija „Stao si mi na put”. Ovaj događaj je dio projekta „StaO SI na put”, koji finansira Ministarstvo kapitalnih investicija.
Ovom prilikom je prikazano najupečatljivih 15 fotografija iz Konkursa za fotografije u okviru kojeg su građani/ke Boke slali/e pozitivne i negativne primjere poštovanja prava OSI u saobraćaju. Fotografije su grafički obrađene i u njih su dodate poruke za adekvatno ponašanje u saobraćaju i poštovanje prava OSI na slobodno kretanje. Svi građani/ke mogu da posjete izložbu do ponedjeljka 5. septembra 2022. godine u Staklenoj galeriji JU Kulturnog centra „Nikola Đurković” (stari grad Kotor). Na istom mjestu, zainteresovana javnost može da preuzme i edukativne i promotivne materijale I MI Boke, kojima se može služiti u svom profesionalnom i građanskom životu.

Otvaranje izložbe je posjetilo oko 30 ljudi, sa i bez invaliditeta, iz javnog i civilnog sektora, kao građani/ke. Osim gostiju iz Kotora, izložbu su posjetile i osobe iz Cetinja i Podgorice, što je dokaz da naš je naš rad vidljiv u široj zajednici i da sa uspjehom ukazujemo na proleme sa kojima se OSI (osobe s invaliditetom) susrijeću i radimo na njihovom rješavanju. Ovo je jedna od aktivnosti kojom želimo podići svijest svih zainteresovanih strana i javnosti o važnosti poštovanja prava OSI u saobraćaju i započeti rješavanje problema na koje OSI u Boki u ovoj oblasti nailaze.

Početak Izložbe je najavila gospođa Jelena Kljajević, dugogodišnja novinarka Radija Kotor, pa je pozvala sekretarku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, gospođu Tatjanu Kriještorac i izvršnu direktorku I MI Boke, Miroslavu-Mimu Ivanović da se obrate prisutnima i zvanično otvore izložbu. Planirano je bilo da se u okviru otvaranja izložbe ispred Ministarstva kapitalnih investicija obrati gospođa Edisa Višnjić, ali nažalost, i pored potvrde Ministarstva ona se nije pojavila na događaju.

Gopođa Kriještorac je u pozdravnom govoru izrazila zadovoljstvo zbog ovakve manifestacije u Kotoru, te je kao građanka i prestavnica lokalne uprave izrazila razumijevanje za probleme na koje OSI nailaze svakog dana, čime je izrazila nadu da će u budućnosti kretanje OSI biti nesmetano.

Gopođa Ivanović, kao dugogodišnja aktivistkinja i žena s invaliditetom je napravila zanimljivu paralelu između nemogućnosti da se OSI nesmetano kreću sa situacijom kada je 2020. godine na snazi bio tzv. lok daun zbog pandemije koronavirusa. Sve osobe su u tom periodu mogle da osjete šta znači nemogućnost slobodnog kretanja, manjak socijalne interakcije, nemogućnost odlaska na posao i u druge insutucije. To je zbilja koju OSI žive svakog dana u godini.

Podsjećamo, u petak, 2. septembra 2022. godine I MI Boke organizuje Uličnu akciju „Makni mi se s puta!”, na tri najfrekeventnije lokacije u Kotoru: raskrsnica kod Doma zdravlja Kotor, na rivi kod glavnih gradskih vrata i na raskrsnici kod ECO benziske pumpe. Završnog dana Izložbe fotografija „Stao si mi na put”., 5. septembra 2022. godine, sa početkom u 10:00 časova u Staklenoj galeriji JU Kulturnog centra „Nikola Đurković”, organizujemo i Okrugli sto o učešću OSI u saobraćaju Boke.
Komentariši
0