MNE

ENG

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „BRANKO BRINIĆ”

14.11.2021

logoi partnera

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u srijedu, 17. novembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Branko Brinić” u Radovićima u Tivtu, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih. 
Očekuje se otvorena diskusija i interaktivni rad u grupama, što će podstaći da učenici/e završnih razreda ove Osnovne škole iskažu svoja zapažanja i stavove. Uz konkretne primjere i analizu medijskih sadržaja, učenici/e će steći znanja i vještine za prepoznavanje korektnog izvještavanja o OSI. Na kraju Radionice, razmatraće se kako mladi mogu da pomognu inkluziju OSI u svom okruženju, te će im se predstaviti rad i mogućnost saradnje s I MI Boke. Radionica će trajati 90 minuta, a vodiće je iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović. 
Pored ove, u narednom periodu, a povodom Međunarodnog dana djeteta (20. novembra) i u susret Međunarodnom danu OSI (3. decembra), slične radionice biće organozovane i u O.Š. „Nikola Đurković” – Radanovići, Kotor i u O.Š. „Milan Vuković” – Meljine, Herceg Novi. Radionice sa mladima iz ruralnih područja Boke o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o OSI organizuju se u okviru projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, koji je podržan od strane Instituta za medije Crne Gore, kroz regionalni projekat „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, finansiranog od strane Evropske unije i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ovaj materijal nastao je u okviru projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, finansiranog u okviru grant šeme projekta SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija (Resilience – Civil Society for Media Free of Hate and Disinformation), koji se uz podršku Evropske unije realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

 

Komentariši
0