MNE

ENG

I MI BOKE OBILJEŽILA SVJETSKI DAN NVO RADIONICOM S INSTITUCIONALIZOVANIM MLADIM S OŠTEĆENJEM SLUHA I / ILI GOVORA

28.02.2024

29 feb cover

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je, povodom Svjetskog dana NVO, u utorak, 27. februara 2024. godine, sa početkom u 13:30 časova, održala Radionicu s učenicima/ama s oštećenjem sluha i/ili govora JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović” u Kotoru. Radionicu je vodila trenerica s invaliditetom Miroslava-Mima Ivanović. Cilj Radionice je bio da se učesnici/e informišu o svojim pravima i mogućnostima za njihovu realizaciju, da se podstaknu da otvoreno razgovaraju o ključnim problemima koji im otežavaju inkluziju, kao i da se daju preporuke za aktivnosti koje bi ih osnažile za uključivanje u društvenu zajednicu.

Na Radionici je učestvovalo 13 učenika/ca s oštećenjem sluha i/ili govora, a fokus je stavljen na pružanje besplatne pravne pomoći za ostvarivanje prava na uslugu tumačenja i prevođenje na znakovni jezik i aktivnosti koje bi doprinijele povećanju njihove društvene uključenosti. Jedan od učesnika je istakao svoje iskustvo posjete sličnoj instituciji u Rumuniji, gdje osobe s oštećenjem sluha i/ili govora u praksi ostvaruju pravo na uslugu tumačenja i prevođenja na znakovni jezik, dok su se svi/e učesnici/e složili/e da nemogućnost ostvarivanja tog prava ih značajno ograničava u uključivanje u redovan život zajednice. Učesnici/e su istakli/e da bi voljeli da se bave folklorom, plesom, različitim sportskim aktivnostima, kao i da posjećuju vršnjake/inje s oštećenjem sluha i/ili govora u drugim zemljama. Finansiranje jedne od predloženih aktivnosti, može biti izabrana za cilj Donatorske večeri za poboljšanje uslova života institucionalizovanih osoba s invaliditetom (OSI), koja će se održati do kraja avgusta 2024. godine.

Ovo je treća radionica I MI Boke s ovom grupom učesnika/ca, a na prve dvije se govorilo o pristupu informacijama u pristupačnom formatu, pravima osoba s oštećenjem sluha i/ili govora i o budućim aktivnostima I MI Boke s ovom grupom. Kako su sami/e učesnici/e preporučili/e održavanje više radionica sličnog tipa, I MI Boke je na ovaj način sprovela njihove preporuke u djelo. Takođe su predstavljene i aktivnosti, koje u okviru projekta doprinose unaprjeđenju socijalne inkluzije učenika/ca s oštećenjem sluha i/ili govora JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”.

Ova Radionica je dio projekta „Krajnje vrijeme za unaprjeđenje ljudskih prava OSI”, koji je podržan kroz subgranting program u okviru projekta „U pravo vrijeme - Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture”, koji realizuju nevladine organizacije Juventas, Help - Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide, finansira Delegacija Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) – ctr. 438-535, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. U okviru projekta su, pored ove Radionice, održane još tri radionice sa korisnicima/ama JU Zavoda „Komanski most”, JU Doma starih „Grabovac“ Risan i pacijentima/kinjama smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor.
Komentariši
0