MNE

ENG

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA ZA OSI O PRISTUPAČNOSTI INFORMACIJA I GOVORU MRŽNJE I OMALOVAŽAVANJA U MEDIJIMA

26.01.2022

logoi partnera

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u subotu, 29. januara, sa početkom u 11:30 sati, u prostorijama Omladinskog kluba Kotor (Kulturni centar „Nikola Đurković”), održati Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) iz ruralnih područja Boke o pristupu informacijama koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja.

Smatramo da je važno da OSI shvate diskriminaciju koju svakodnevno, zbog nepristupačnih informacija i neadekvatnog izvještavanja medija, trpe. Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i zakoni iz oblasti medija, definišu jasna pravila koja se u praksi ne poštuju. Kroz radionice ovog tipa želimo da OSI upoznamo sa zakonskim obavezama medija, ali i postupcima koji se mogu pokrenuti protiv onih koji ta prava ne poštuju.

Radionica je planirana za OSI iz ruralnih područja Boke, a kroz konkretne primjere, diskusiju i rad u grupama, očekujemo da će OSI usvojiti znanja koja se odnose na važnost medijski korektnog izvještavanja o i za OSI. Takođe, cilj nam je da ih osnažimo da štite svoja prava na pristup informacijama u pristupačnoj formi i ljudsko dostojanstvo. Radionica će trajati 90 minuta, a za sve prisutne biće obezbijeđen pristupačan prevoz i prevođenje na znakovni jezik.

Ova Radionica posljednja je aktivnost projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, kojeg finansira Evropska unija, kroz Program malih grantova u okviru regionalnog Projekta „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, a koji je od 1. maja prošle godine, kada je i započet, postigao značajne rezultate na planu pristupačnog informisanja OSI i podizanju svijesti o (ne)zastupljenosti OSI u medijima.

Komentariši
0