MNE

ENG

ODRŽANA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „BRANKO BRINIĆ”

17.11.2021

ucenici u klupama

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u srijedu, 17. novembra u Osnovnoj školi „Branko Brinić” u Radovićima u Tivtu, organizovala Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Radionici su prisustvovali učenici/e završnog razreda, njih jedanaest, sa kojima se otvoreno i kroz interaktivni rad razgovaralo o njihovoj percepciji OSI.
Razgovor sa trenericom s invaliditetom Miroslavom-Mimom Ivanović, za njih je, kako su kazali/e, bio prvi direktan kontakt s OSI. Pitanja života, potreba i funkcionisanja OSI, uglavnom su im nepoznata, ili poznata u onom dijelu koje im mediji ili društvene mreže serviraju. Stoga su njihove pozitivne reakcije i razumijevanje problematike OSI, važni za formiranje adekvatnih stavova koje će ponijeti u privatni i poslovni život i rad. Tokom razgovora ukazano je na potrebu izgrađivanja ličnog mišljenja, ne dozvoljavajući upliv stereotipa i predrasuda koje plasiraju mediji i društvene mreže. Invaliditet prikazan kao tragedija ili kroz model „milosrđa“, nije način da se informiše o toj grupaciji. Tako se kreira kriva slika i stiče pogrešan utisak o OSI, kao nekome kome treba jednokratno pomoći ili ko mora biti uspješniji od drugih. Uz konkretne primjere i analizu medijskih sadržaja, učenici/e su naučili kako da prepoznaju korektno izvještavanje i kako da svojim primjerom pomognu inkluziju u svom okruženju.
Pored ove, u narednom periodu, slične radionice biće organizovane i u O.Š- „Nikola Đurković” – Radanovići, i u O.Š. „Milan Vuković” – Meljine. Radionice sa mladima iz ruralnih područja Boke o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o OSI organizuju se u okviru projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, koji je podržan od strane Instituta za medije Crne Gore, kroz regionalni projekat „SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija”, finansiranog od strane Evropske unije Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ovo Saopštenje nastalo je u okviru projekta „Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima”, finansiranog u okviru grant šeme projekta SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija (Resilience – Civil Society for Media Free of Hate and Disinformation), koji se uz podršku Evropske unije realizuje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj.

Komentariši
0