MNE

ENG

Za ravnopravnost osoba s invaliditetom u medijima

11.07.2021

Opcija isticanja  teksta na veb sajtu

Opšti cilj projekta je: „Omogućiti otpornost građana/ki na uticaj dezinformacija i govora mržnje prema OSI i obezbijediti OSI pristup informacijama koje se šire putem medija u pristupačnoj formi.”. Specifični cilj projekta je: „U periodu od devet mjeseci, podići građanski aktivizam najmanje 60 mladih iz ruralnih područja Boke u borbi za prava OSI, osnažiti najmanje 15 OSI da se štite od govora mržnje i omalovažavanja i ostvaruju svoja prava na pristup informacijama, koje se šire putem medija, u pristupačnoj formi, kao i obezbijediti adekvatno i potpuno informisanje opšte javnosti o pitanjima OSI u Boki putem kvalitetnih medijskih proizvoda na lokalnom nivou.”.

ODRŽANA RADIONICA ZA OSI O PRISTUPAČNOSTI INFORMACIJA I GOVORU MRŽNJE I OMALOVAŽAVANJA U MEDIJIMA

28.01.2022

skrin sa radionice

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u subotu, 29. januara održala Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) iz ruralnih područja Boke o pristupačnosti informacija koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja. Dio učesnika/ca je pratio Radionicu putem Zoom aplikacije u svojim domovima, a dio u prostorijama Omladinskog kluba Kotor (Kulturni centar „Nikola Đurković”).

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA ZA OSI O PRISTUPAČNOSTI INFORMACIJA I GOVORU MRŽNJE I OMALOVAŽAVANJA U MEDIJIMA

26.01.2022

logoi partnera

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u subotu, 29. januara, sa početkom u 11:30 sati, u prostorijama Omladinskog kluba Kotor (Kulturni centar „Nikola Đurković”), održati Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) iz ruralnih područja Boke o pristupu informacijama koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja.

NEDOSTAJE SISTEMATIČAN PRISTUP IZVJEŠTAVANJU O I ZA OSI KOD LOKALNIH MEDIJA

20.12.2021

mima i irena u pr centru

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u utorak, 21. decembra održala Konferenciju za novinare u PR centru u Podgorici, povodom predstavljanja rezultata Istraživanja o izvještavanju lokalnih medija o i za osobe s invaliditetom (OSI). Na Konferenciji su govorile: izvršna direktorka I MI Boke, Miroslava-Mima Ivanović, Koautorka Izvještaja o izvještavanju lokalnih medija o i za OSI, Irena Rašović i predstavnica Instituta za medije Crne Gore, Milica Bogdanović.

NAJAVA DOGAĐAJA - I MI BOKE PREDSTAVLJA ISTRAŽIVANJE O IZVJEŠTAVANJU LOKALNIH MEDIJA O I ZA OSI NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

14.12.2021

poziv na pres

Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati Istraživanja o izvještavanju lokalnih medija o i za osobe s invaliditetom (OSI), biće održana u utorak 21. decembra sa početkom u 10:00h u PR centru u Podgorici. Istraživanje je sprovela Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) s ciljem utvrđivanja načina i dinamike izvještavanja lokalnih medija o pitanjima koja se tiču OSI, te ispunjenja zakonske obaveze da informišu na pristupačan način.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE ODRŽANA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „MILAN VUKOVIĆ”

12.12.2021

dunja u školi

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u subotu, 11. decembra u Osnovnoj školi „Milan Vuković” u Meljinama u Herceg Novom, organizovala Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnog razreda bili/e su više nego zainteresovani za direktnu komunikaciju sa trenericom, aktivistkinjom u borbi za prava OSI, Dunjom Samardžić, koja ima oštećenje vida.

NAJAVA DOGAĐAJA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „MILAN VUKOVIĆ”

09.12.2021

informacije

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u subotu, 11. decembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Milan Vuković” u Meljinama u Herceg Novom, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih.

PROJEKAT I MI BOKE JEDAN OD NAJZAPAŽENIJIH NA REGIONALNOM DOGAĐAJU U OKVIRU PROJEKTA „SNAŽNI - MEDIJI BEZ MRŽNJE I DEZINFORMACIJA”

06.12.2021

skup u novom sadu

Partneri iz 22 organizacije i pet zemalja regiona okupili su se prošle sedmice u Novom Sadu na regionalnom događaju u okviru projekta „SNAŽNI - Mediji bez mržnje i dezinformacija” kako bi razmijenili dosadašnja iskustva sa projekata koji su u toku. Predstavnici/e organizacija iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore, razgovarali/e su o dosadašnjim postignućima u okviru projekata, ali i o stanju medija, medijskih sloboda i dezinformacija u regionu. Među njima je bila i saradnica Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Irena Rašović.

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „NIKOLA ĐURKOVIĆ”

28.11.2021

mediji

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u utorak, 30. novembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Nikola Đurković” u Radanovićima, Kotor, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih. 

ODRŽANA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „BRANKO BRINIĆ”

17.11.2021

ucenici u klupama

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u srijedu, 17. novembra u Osnovnoj školi „Branko Brinić” u Radovićima u Tivtu, organizovala Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Radionici su prisustvovali učenici/e završnog razreda, njih jedanaest, sa kojima se otvoreno i kroz interaktivni rad razgovaralo o njihovoj percepciji OSI.

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „BRANKO BRINIĆ”

14.11.2021

logoi partnera

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u srijedu, 17. novembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Branko Brinić” u Radovićima u Tivtu, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih. 

Saopštenje za javnost: imiboke.me – nova veb adresa za informacije o OSI

28.07.2021

website logo

Veb sajt novi je medijski proizvod koji je pokrenula Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), koji će pružati adekvatne, relevantne, potpune i pristupačne informacije o osobama s invaliditetom. Ovo je prvi veb-sajt jedne NVO u Crnoj Gori koji je u potpunosti pristupačan za OSI. Dodatno, očekujemo da doprinese borbi protiv širenja dezinformacija i govora mržnje prema OSI...