MNE

ENG

ODRŽANA DRUGA RADIONICA ZA STUDENTE/KINJE FAKULTETA ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

17.03.2022

Dunja predaje studentima

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u petak, 18. marta 2022. godine održala drugu Radionicu za studente/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, na temu komunikacije s osobama s invaliditetom (OSI) i pristupačnosti turističkih sadržaja. Na Radionici je učestvovalo 22 studenta/kinje prve godine studija, a Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Dunja Samardžić.

Imajući u vidu da će studenti/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, u toku svog profesionalnog angažmana, vjerovatno imati kontakta s OSI, I MI Boke je prepoznala važnost njihovog upoznavanja sa principima adekvatne komunikacije s OSI i pristupačnosti turističkih i ugostiteljskih usluga i lokacija. Studenti/kinje su u prošlom semestru imali/e predmet

Društveni uticaji turizma, u okviru kojeg su već prethodno stekli/e osnovna predznanja iz oblasti pristupačnih usluga za OSI. U uvodnom dijelu Radionice su istakli/e da očekuju da saznaju nešto više o tome kako izgledaju elementi pristupačnosti u turizmu i steknu vještine korektnog ophođenja prema OSI. Trenerica je objasnila karakteristike i načine prepoznavanja različitih vrsta invaliditeta, kao i načine adekvatnog pristupa i komuniciranja s OSI u zavisnosti od vrste invaliditeta. Ona je, na konkretnim situacijama iz sopstvenih putovanja, obilaženja gradova i odsjedanja u hotelima, opisala pozitivne i negativne primjere (ne)poštovanja pristupačnosti u praksi nacionalnog i internacionalnog turizma. Istaknuta je i razlika između prihvatljive i neadekvatne terminologije za OSI.

Kroz interaktivni input i otvorenu diskusiju, studenti/kinje su bili/e podstaknuti/e da iznesu svoje stavove i zapažanja, podijele sopstvene priče o učešćima na sportskim i kulturnim događajima gdje su imali prilike da se susretnu s OSI, kao i da daju svoje ideje i prijedloge za unaprjeđenja pristupačnosti kulturno-istorijskih i drugih turističkih sadržaja u lokalnoj zoni. Po završetku ove aktivnosti, učesnici/e Radionice su istakli/e da im je bilo jako značajno da čuju lična iskustva prilikom putovanja trenerice i da razviju svijest o svim postojećim arhitektonskim i komunikacionim barijerama, kao i o važnosti uklanjanja istih. Poručili/e su da će informacije i vještine stečene na Radionici primijenjivati u svojim budućim profesionalnim angažmanima.

Učesnicima/ama Radionice su podijeljeni i lifleti, izrađeni u okviru projekta, sa informacijama o tome ko su sve OSI i kako se studenti/kinje mogu obratiti i uključiti u rad I MI Boke. Ovo je druga i posljednja Radionica za studente/kinje ovog Fakulteta, koje je I MI Boke realizovala u okviru projekta „EduAkcija za inkluzivnost Kotora”, finansiranog od strane Opštine Kotor.

Komentariši
0