MNE

ENG

ODRŽANA PRVA RADIONICA ZA UČENIKE/CE GIMNAZIJE KOTOR O PRAVIMA OSI

01.12.2021

đaci u klupama

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u četvrtak, 2. decembra, uoči Međunarodnog dana osoba  s invaliditetom (OSI) u Gimnaziji Kotor održala Radionicu na temu prava OSI. Na Radionici je učestvovalo trideset srednjoškolaca/kinja Gimnazije, srednje Medicinske i Ekonomske škole. Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović.
I MI Boke je prepoznala potrebu upoznavanja mladih sa potrebama i pravima OSI, jer je to uzrast u kome se najbolje utiče na smanjenje stereotipa i predrasuda. Kroz otvorenu diskusiju, interaktivni rad u grupama i iznošenje ličnih iskustava trenerice, učenici/e su bili podstaknuti da iskažu svoja zapažanja i stavove, edukuju se da uoče kršenje prava OSI, i da utiču na poboljšanje poštovanja prava ove grupe. Učenici/e su aktivno učestvovali/e i bili/e veoma zainteresovani/e za život i način funkcionisanja OSI, kao i za prihvatanje invalidnosti u adolescentskom dobu. Neke od preporuka koje su dali se upravo odnose na sprovođenje što više edukativnih aktivnosti među mladima, kako bi oni bili podstaknuti da sprovode mjere na uključivanju OSI u društvo. Učesnicima/ama Radionice su podjeljeni leci, izrađeni u okviru projekta, s informacijama o tome ko su sve OSI, kako se mogu obratiti i uključiti u rad I MI Boke.
Ovo je prva, od planiranih pet radionica za učenike/ce Gimnazije Kotor, a koje se sprovode u okviru projekta „EduAkcija za inkluzivnost Kotora”, koji je podržan od strane Opštine Kotor

Komentariši
0