MNE

ENG

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: ULIČNOM AKCIJOM “STAO-SI U KOTORU” I MI BOKE INFORMISALA GRAĐANE/KE O PRAVIMA OSI U SAOBRAĆAJU

25.04.2023

viber image 2023-04-25 21-54-39-883

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u utorak, 25. aprila 2023. godine u periodu od 10:00 do 12:00 časova, povodom obilježavanja Sedmice prevencije povreda u saobraćaju, u Kotoru održala Uličnu akciju “StaO-SI u Kotoru”. U okviru Ulične akcije su na tri ulaza u Stari grad Kotor (Južna vrata Gurdić, Glavna gradska vrata Riva i Sjeverna vrata Tabačina) dijeljeni edukativni leci o poštovanju prava osoba s invaliditetom (OSI) na slobodno kretanje, različitim učesnicima/ama u saobraćaju (vozačima motornih vozila, pješacima i dr).

Na Uličnoj akciji su, osim predstavnica I MI Boke, učestvovali/e i volonteri/ke Gimnazije Kotor, službenici/ce Komunalne policije i predstavnica Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, gospođa Ana-Marija Brajković. Građanima/kama je podijeljeno oko 450 letaka, koji sadrže primjere diskriminacije i kršenja prava OSI na slobodno kretanje, kao i propisana prava i obaveze OSI u saobraćaju, uređene Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju. Jedna od učesnica Ulične akcije, učenica Gimnazije Kotor, istakla je kako joj je drago što je imala priliku da bude dio akcije, te da uvijek ima prostora i potrebe za sličnim aktivnostima i u budućnosti koje će podstaći građane/ke Kotora da razmišljaju o pravima OSI u saobraćaju.

Iako je Kotor turistički centar, u ovoj opštini i dalje ne postoji dovoljna svijest o brojnim barijerama sa kojima se OSI suočavaju u saobraćaju. Nepristupačna prevozna sredstva u javnom prevozu (autobusi, turistički brodići i vozići itd.), stepenice na javnim površinama, nepropisno parkirana vozila na mjestima za OSI ili neprilagođeni ivičnjaci trotoara samo su neki od primjera svakodnevnog kršenja prava OSI u saobraćaju u Kotoru. Kotor je samo jedan od gradova u Crnoj Gori koji ima ovakve probleme, ali može biti i pozitivan primjer rješenja problema ukoliko se ovakve akcije podrže i sprovedu konkretni koraci od strane nadležnih institucija i pojedinaca/ki.

Projekat “StaO-SI u Boki”, u okviru kojeg je Ulična akcija organizovana, pokrenut je upravo sa ciljem da kod javnosti probudi svijest o ovim svakodnevnim problemima sa kojim se OSI susrijeću, kao i da se OSI iz Boke nastavi pružanje usluge besplatnog pristupačnog taxi prevoza, koji je za ovu grupu za sada jedini u potpunosti pristupačan i uvijek dostupan vid javnog prevoza. Projekt finansiraju Ministarstvo kapitalnih investicija i Opština Kotor.
Komentariši
0