MNE

ENG

I MI BOKE OBILJEŽILA SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA FOKUS GRUPOM S INSTITUCIONALIZOVANIM OSOBAMA SA PSIHOSOCIJALNIM INVALIDITETOM

13.10.2024

14okt cover-1

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je na Svjetski dan mentalnog zdravlja, u četvrtak 10. oktobra 2024. godine, održala Fokus grupu s osobama sa psihosocijalnim invaliditetom smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju „Dobrota” Kotor. Na Fokus grupi se pričalo o učešću ovih osoba u političkom i javnom životu Crne Gore, koje im je od novembra 2020. godine garantovano, bez obzira na poslovnu sposobnost.

Na Fokus grupi je aktivno učestvovalo sedam muškaraca sa psihosocijalnim invaliditetom, koji su istakli da od kada su smješteni u Bolnicu nisu dobili poziv za glasanje, niti ikakve informacije o izbornom procesu, osim onih koje primaju putem televizije. Nije ih posjetio/la nijedan/a predstavnik/ca političke partije u okviru ni jedne izborne kampanje, pa ni skoro održanih lokalnih izbora. Štaviše, ovi muškarci sa psihosocijalnim invaliditetom nisu ni znali da imaju pravo da glasaju putem pisma,koje im je Odlukom Ustavnog suda Crne Gore dato bez obzira na poslovnu sposobnost. Predložili su da se radi njihovog lakšeg ostvarivanja biračkog prava organizuje posebno biračko mjesto u okviru JZU Specijalne bolnice za psihijatriju „Dobrota” Kotor.

Ovakvo zanemarivanje institucionalizovanih osoba sa psihosocijalnim invaliditetom od strane političkih partija, koje se bore za svaki glas tokom izbornih kampanja, dovoljno govori o nepoštovanju ljudskog dostojanstva ovih osoba od strane političkih aktera/ki. Zbog toga nije ni čudno što javne vlasti već godinama gotovo ništa ne rade na stvaranju uslova za deinstitucionalizaciju osoba sa psihosocijalnim invaliditetom, što bi rezultiralo i većom mogućnošću JZU Specijalne bolnice za psihijatriju „Dobrota” Kotor da odgovori na potrebe bolničke zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja onima kojima je potrebna.

Fokus grupa s osobama sa psihosocijalnim invaliditetom smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju „Dobrota” Kotor je dio Istraživanjao položaju institucionalizovanih osoba s invaliditetom i osoba s oštećenjem sluha i/ili govora u javnom i političkom životu, koje I MI Boke u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sprovodi u okviru projekta . Pored navedene Fokus grupe, JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju „Dobrota” Kotor je poslat Zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim se traže podaci o broju posjeta političkih partija i nevladinih organizacija osobama sa psihosocijalnim invaliditetom, kao i načinima na koje ovi subjekti uključuju osobe smještene u ovoj ustanovi u svoje aktivnosti.
Komentariši
0