MNE

ENG

Novosti

ODRŽANA RADIONICA S OSI SMJEŠTENIM U JZU SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU KOTOR

08. 05. 2022

psihijatrija logo

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u petak, 6. maja 2022. godine, sa početkom u 10:00 časova, održala Radionicu sa 15 osoba s invaliditetom (OSI) smještenih na muškom Odjeljenju za produženo liječenje u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor. Tema Radionice bila su prava OSI, a o njoj je s učesnicima razgovarala psihološkinja Julijana Cicović-Maslovar.

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA S OSI SMJEŠTENIM U JZU SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU KOTOR

04. 05. 2022

psihijatrija kotor

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u petak, 6. maja 2022. godine, sa početkom u 10:00 časova, održati Radionicu sa pacijentima/kinjama smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor. Tema Radionice su prava osoba s invaliditetom (OSI), a vodiće je psihološkinja Julijana Cicović-Maslovar.

I MI BOKE OBEZBJEĐUJE BESPLATAN PRISTUPAČAN TAXI PREVOZ ZA OSI IZ BOKE

07. 04. 2022

prevoz

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) do 10. septembra 2022. godine obezbjeđuje besplatan pristupačan taxi prevoz za osobe s invaliditetom (OSI) iz Boke. Pristupačan prevoz je dostupan 24h na cijeloj teritoriji Crne Gore, a obezbjeđuje se u saradnji sa taxi udruženjima: Red Taxi Kotor (za OSI iz Kotora i Tivta) i Taxi More (za OSI iz Herceg Novog).

ODRŽANA RADIONICA ZA OSOBE SA MENTALNIM INVALIDITETOM SMJEŠTENIM U JZU SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU KOTOR

01. 04. 2022

fotografija sa radionice u psihijatriji

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u petak, 1. aprila 2022. godine održala Radionicu za 15 osoba sa mentalnim invaliditetom smještenim na muškom Odjeljenju za produženo liječenje, JZU Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor. Tema Radionice je bila prava osoba sa mentalnim invaliditetom, a o njoj je govorila trenerica sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, psihološkinja Julijana Cicović-Maslovar.

NAJAVA RADIONICE U JZU SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU KOTOR

30. 03. 2022

Gimnazija kotor i imiboke logo

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), u petak 1. aprila 2022. godine sa početkom u 10:30h, održaće Radionicu sa pacijentima/kinjama smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor. Radionica će se baviti pravima osoba sa mentalnim invaliditetom, a vodiće je psihološkinja Julijana Cicović-Maslovar. Radionica se organizuje u okviru projekta „EduAkcija za inkluzivnost Kotora”, koji finansira Opština Kotor.

ODRŽANA RADIONICA ZA KORISNIKE/CE USLUGA JU DNEVNI CENTAR ZA DJECU I MLADE SA SMETNJAMA U RAZVOJU U KOTORU

23. 03. 2022

Radionica/Workshop

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u srijedu, 23. marta 2022. godine održala Radionicuna temu prava osoba s invaliditetom (OSI) za korisnike/ce usluga JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, u Kotoru. Na Radionici je učestvovalo ukupno 7 korisnika/ca usluga ovog Centra, a Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović...

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA ZA KORISNIKE/CE USLUGA JU DNEVNOG CENTRA ZA DJECU I MLADE SA SMETNJAMA U RAZVOJU U KOTORU

21. 03. 2022

Gimnazija kotor i imiboke logo

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u srijedu, 23. marta 2022. godine, sa početkom u 17:00 časova, održati Radionicu na temu prava osoba s invaliditetom (OSI) za korisnike/ce usluga JU Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju, u Kotoru. Radionicu će voditi iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović.

I MI BOKE POSLALA PRIMJEDBE I SUGESTIJE ZA IZRADU NACRTA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

20. 03. 2022

logo i mi boke

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavila Primjedbe i sugestije za izradu Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Primjedbe i sugestije I MI Boke su poslate elektronskim putem u petak 18. marta 2022. godine u okviru Javnih konsultacija sa zainteresovanom javnošću u postupku pripreme ovog dokumenta. Primjedbe i sugestije se tiču unaprjeđenja načina ostvarivanja prava osoba s oštećenjem sluha i govora na besplatnu pravnu pomoć, proširenjem liste pružaoca/teljki besplatne pravne pomoći za osobe s invaliditetom (OSI), kao i uklanjanja barijera za ostvarivanje ovog prava od strane OSI.

ODRŽANA DRUGA RADIONICA ZA STUDENTE/KINJE FAKULTETA ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

17. 03. 2022

Dunja predaje studentima

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u petak, 18. marta 2022. godine održala drugu Radionicu za studente/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, na temu komunikacije s osobama s invaliditetom (OSI) i pristupačnosti turističkih sadržaja. Na Radionici je učestvovalo 22 studenta/kinje prve godine studija, a Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Dunja Samardžić.

NAJAVA DOGAĐAJA - DRUGA RADIONICA ZA STUDENTE/KINJE FAKULTETA ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

14. 03. 2022

logo opstine kotor i i mi boke

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u petak, 18. marta 2022. godine, sa početkom u 10:00 časova, održati drugu Radionicu za studenate/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, na temu komunikacije s osobama s invaliditetom (OSI) i pristupačnosti turističkih sadržaja. Radionicu će voditi Dunja Samardžić, trenerica s invaliditetom koja ima dugogodišnje iskustvo u edukacijama u oblasti invalidnosti.

SAOPŠTENJE - ODRŽANA PRVA RADIONICA ZA STUDENTE/KINJE FAKULTETA ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

11. 03. 2022

dunja i studenti

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u petak, 11. marta 2022. godine održala prvu Radionicu za studente/kinje Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, na temu komunikacije s osobama s invaliditetom (OSI) i pristupačnosti turističkih sadržaja. Na Radionici je učestvovalo ukupno 23 studenta/kinje prve godine studija, a Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Dunja Samardžić.

NAJAVA DOGAĐAJA - PRVA RADIONICA ZA STUDENTE/KINJE FAKULTETA ZA TURIZAM I HOTELIJERSTVO

09. 03. 2022

logo opstine kotor i i mi boke

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u petak, 11. marta, sa početkom u 10:00 časova, održati prvu Radionicu sa 20 studenata/kinja na Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, na temu komunikacije s OSI i pristupačnosti turističkih sadržaja. Radionicu će predvoditi Dunja Samardžić, trenerica sa invaliditetom koja ima dugogodišnje iskustvo u edukacijama u oblasti invalidnosti.

ODRŽANA JAVNA DEBATA I MI BOKE „8. MART U SVJETLU PRAVA ŽENA S INVALIDITETOM”

07. 03. 2022

javna debata

Uoči Međunarodnog dana žena, Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), je u ponedjeljak 7. marta 2022. godine, organizovala Javnu debatu „8. mart u svjetlu prava žena s invaliditetom”, putem Zoom platforme i u PR Centru u Podgorici. Javna debata je prvi događaj u Crnoj Gori koji se organizovao povodom 8. marta a koji se isključivo bavio položajem žena s invaliditetom. Ova Javna debata je organizovana u okviru projekta „Govorimo o nasilju i diskriminaciji žena s invaliditetom”, koji je finansiran od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

NAJAVA DOGAĐAJA - JAVNA DEBATA I MI BOKE „8. MART U SVJETLU PRAVA ŽENA S INVALIDITETOM”

02. 03. 2022

djevojke s invaliditetom grafika

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), u ponedjeljak 7. marta 2022. godine, sa početkom u 10:00 časova organizuje Javnu debatu „8. mart u svjetlu prava žena s invaliditetom”, putem Zoom platforme i u PR Centru u Podgorici, Bulevar Josipa Broza 23A. Na Javnoj debati će biti predstavljeni i rezultati Istraživanja o nasilju i diskriminaciji nad ženama, djevojkama i djevojčicama s invaliditetom i vidovima podrške koja je potrebna njima i njihovim porodicama. Javna debata je prvi događaj u Crnoj Gori koji se organizuje povodom 8. marta a koji se isključivo bavi položajem žena s invaliditetom.

PREDSTAVNICA I MI BOKE U DVA NAJVAŽNIJA TIJELA ZA PRAVA OSI U CRNOJ GORI

25. 02. 2022

mima

U februaru je izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslava-Mima Ivanović postala članica Savjeta za zaštitu mentalno oboljelih lica JZU Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor i Savjeta za prava lica sa invaliditetom Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Ova dva tijela su jedna od najvažnijih u kojoj predstavnici NVO mogu uticati na položaj osoba s invaliditetom (OSI) uopšte, a naročito osoba sa psihosocijalnim invaliditetom.

POZIV ZA UČEŠĆE U FOTO KONKURSU I MI BOKE O PRAVIMA OSI U SAOBRAĆAJU

16. 02. 2022

two-disabled-people-walking-crossing-avenue-road-vector-38667274

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) otvara Konkurs za fotografije o pravima osoba s invaliditetom (OSI) iz Boke u saobraćaju. Konkurs je otvoren za sve zainteresovane građane/ke i posjetioce/teljke opština Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), a njihove fotografije će se objavljivati na društvenim mrežema I MI Boke od kojih će najmanje 15 najboljih biti predstavljeno i na sedmodnevnoj Izložbi u maju.

I MI BOKE POSTALA ČLANICA KOORDINACIONOG MEHANIZMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA KONFERENCIJE DRŽAVA POTPISNICA KONVENCIJE UN-A O PRAVIMA OSI

14. 02. 2022

logo i mi boke

Ponosni smo što možemo da saopštimo da je 8. februara 2022. godine Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) primljena u Koordinacioni mehanizam organizacija civilnog društva Konferencije država potpisnica Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom (OSI). Konferencija se održava dva puta godišnje u sjedištu UN-a u Njujorku i na njoj učestvuju predstavnici/e svih država potpisnica, koji/e razmatraju važna pitanja u vezi sa sprovođenjem konvencije UN-a o pravima OSI.

ODRŽANE ČETIRI RADIONICE ZA UČENIKE/CE GIMNAZIJE KOTOR

11. 02. 2022

MIma Ivanović održava radionice u Kotoru

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak (7-11. februar 2022. godine) za učenike/ce različitih odjeljenja Gimnazije Kotor održala četiri radionice na temu prava osoba s invaliditetom (OSI). Na radionicama je učestvovalo ukupno 58 srednjoškolaca/kinja Gimnazije Kotor iz drugog i četvrtog razreda Medicinske škole, trećeg razreda Opšte gimnazije i drugog razreda srednje Ekonomcke škole. Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović.

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICE ZA UČENIKE/CE GIMNAZIJE KOTOR

05. 02. 2022

edukacija ilustracija

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak (7-11. februar 2022. godine) sa početkom u 10:55 časova, za po tridesetak učenika/ca Gimnazije Kotor održati četiri radionice na temu prava osoba s invaliditetom (OSI). Radionice će voditi iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović.

ODRŽANA RADIONICA ZA OSI O PRISTUPAČNOSTI INFORMACIJA I GOVORU MRŽNJE I OMALOVAŽAVANJA U MEDIJIMA

28. 01. 2022

skrin sa radionice

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u subotu, 29. januara održala Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) iz ruralnih područja Boke o pristupačnosti informacija koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja. Dio učesnika/ca je pratio Radionicu putem Zoom aplikacije u svojim domovima, a dio u prostorijama Omladinskog kluba Kotor (Kulturni centar „Nikola Đurković”).

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA ZA OSI O PRISTUPAČNOSTI INFORMACIJA I GOVORU MRŽNJE I OMALOVAŽAVANJA U MEDIJIMA

26. 01. 2022

logoi partnera

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u subotu, 29. januara, sa početkom u 11:30 sati, u prostorijama Omladinskog kluba Kotor (Kulturni centar „Nikola Đurković”), održati Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) iz ruralnih područja Boke o pristupu informacijama koje se šire putem medija i govoru mržnje i omalovažavanja.

NEZAKONITO POSTUPANJE OSNOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA U KOTORU PO KRIVIČNOJ PRIJAVI MIROSLAVE-MIME IVANOVIĆ

03. 01. 2022

centar za socijalni rad slika

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je Krivičnu prijavu izvršne direktorke Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslave–Mime Ivanović, protiv bivšeg ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića i direktora JU Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva, Vasilija Todorovića, zato što ni nakon više od dvije godine pravosnažnosti presude Osnovnog suda u Kotoru, nijesu učinili ništa da zgradu tog Centra prilagode za osobe s invaliditetom (OSI). Rješenje o odbacivanju Krivične prijave je donijeto na Zahtjev Miroslave–Mime Ivanović, s obzirom da je prvobitno Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru donijelo Odluku o arhiviranju predmeta, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku (ZKP). Ivanović je izjavila Žalbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na ovo Rješenje.

I MI BOKE PREDSTAVILO PODATKE O FINANSIRANJU ORGANIZACIJA OSI IZ DRŽAVNOG BUDŽETA

23. 12. 2021

ilustracija osi

Izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslava-Mima Ivanović učestvovala je na Konferenciji za novinare povodom odnosa Vlade i ministarstava u oblasti finansiranja projekata i programa nevladinih organizacija (NVO) iz državnog budžeta i ukazivanja na ključne propuste i probleme u ovoj oblasti. Ivanović je predstavila podatke do kojih je I MI Boke došla analizom prošlogodišnjih odluka o raspodjeli sredstava za programe i projekte NVO u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, koja je urađena u okviru projekta „Prava OSI u Crnoj Gori – Gdje smo i gdje treba da idemo”, koji je podržao UNICEF Crne Gore kroz uvodnu fazu projekta UN partnerstva za prava OSI (UNPRPD) u Crnoj Gori. Takođe su predstavljeni i podaci za ovu godinu.

NEDOSTAJE SISTEMATIČAN PRISTUP IZVJEŠTAVANJU O I ZA OSI KOD LOKALNIH MEDIJA

20. 12. 2021

mima i irena u pr centru

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u utorak, 21. decembra održala Konferenciju za novinare u PR centru u Podgorici, povodom predstavljanja rezultata Istraživanja o izvještavanju lokalnih medija o i za osobe s invaliditetom (OSI). Na Konferenciji su govorile: izvršna direktorka I MI Boke, Miroslava-Mima Ivanović, Koautorka Izvještaja o izvještavanju lokalnih medija o i za OSI, Irena Rašović i predstavnica Instituta za medije Crne Gore, Milica Bogdanović.

I MI BOKE NA REGIONALNOJ KONFERENCIJI O PREVENCIJI VIŠESTRUKE I INTERSEKCIJSKE DISKRIMINACIJE OSI

17. 12. 2021

NASLOV KONFERENCIJE

Izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslava-Mima Ivanović, govorila je na Regionalnoj konferenciji o prevenciji višestruke i intersekcijske diskriminacije osoba s invaliditetom (OSI), koja je održana u petak, 17. decembra u Podgorici. Konferenciju je organizovao Direktorat za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Pored navedenog Ministarstva, samo je I MI Boke od subjekata iz Crne Gore bila predstavljena među govornicima/ama.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICAMA SEKRETARIJATA SAVJETA ZA KONKURENTNOST VLADE CRNE GORE

15. 12. 2021

zoom sastanak

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u četvrtak, 16. decembra održala sastanak sa predstavnicama sekretarijata Savjeta za konkurentnost Vlade Crne Gore, čija je tema bila unaprijeđenje rodne ravnopravnosti osoba s invaliditetom (OSI) u oblasti rada i zapošljavanja. Na sastanku su ispred sekretarijata Savjeta za konkurentnost učestvovale Marija Risteska, Marija Šuković i Marija Asanović, dok su predstavnice I MI Boke bile Miroslava-Mima Ivanović, Marijeta Mojašević i Ana Marković.

NAJAVA DOGAĐAJA - I MI BOKE PREDSTAVLJA ISTRAŽIVANJE O IZVJEŠTAVANJU LOKALNIH MEDIJA O I ZA OSI NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

14. 12. 2021

poziv na pres

Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeni rezultati Istraživanja o izvještavanju lokalnih medija o i za osobe s invaliditetom (OSI), biće održana u utorak 21. decembra sa početkom u 10:00h u PR centru u Podgorici. Istraživanje je sprovela Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) s ciljem utvrđivanja načina i dinamike izvještavanja lokalnih medija o pitanjima koja se tiču OSI, te ispunjenja zakonske obaveze da informišu na pristupačan način.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE ODRŽANA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „MILAN VUKOVIĆ”

12. 12. 2021

dunja u školi

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u subotu, 11. decembra u Osnovnoj školi „Milan Vuković” u Meljinama u Herceg Novom, organizovala Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnog razreda bili/e su više nego zainteresovani za direktnu komunikaciju sa trenericom, aktivistkinjom u borbi za prava OSI, Dunjom Samardžić, koja ima oštećenje vida.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - RADIONICA O OSNAŽIVANJU ŽENA I DJEVOJAKA S INVALIDITETOM IZ BIJELOG POLJA i PLJEVALJA ZA PREPOZNAVANJE I PRIJAVLJIVANJE NASILJA

09. 12. 2021

mima na radionici

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), je u petak 10. decembra, sa početkom u 10:00h, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizovala Radionicu sa ženama i djevojakama s invaliditetom iz Bijelog Polja i Pljevalja na temu „Osnaživanje žena i djevojaka s invaliditetom za prepoznavanje i prijavljivanje nasilja”. Radionicu je vodila izvršna direktorka I MI Boke, Miroslava-Mima Ivanović.

NAJAVA DOGAĐAJA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „MILAN VUKOVIĆ”

09. 12. 2021

informacije

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u subotu, 11. decembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Milan Vuković” u Meljinama u Herceg Novom, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih.

NAJAVA DOGAĐAJA RADIONICA O OSNAŽIVANJU ŽENA I DJEVOJAKA S INVALIDITETOM IZ BIJELOG POLJA i PLJEVALJA ZA PREPOZNAVANJE I PRIJAVLJIVANJE NASILJA

08. 12. 2021

usa projekat

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u petak 10. decembra, sa početkom u 10:00h organizuje Radionicu sa ženama i djevojakama s invaliditetom na temu „Osnaživanje žena i djevojaka s invaliditetom za prepoznavanje i prijavljivanje nasilja”. Radionicu će voditi Miroslava-Mima Ivanović.

PROJEKAT I MI BOKE JEDAN OD NAJZAPAŽENIJIH NA REGIONALNOM DOGAĐAJU U OKVIRU PROJEKTA „SNAŽNI - MEDIJI BEZ MRŽNJE I DEZINFORMACIJA”

06. 12. 2021

skup u novom sadu

Partneri iz 22 organizacije i pet zemalja regiona okupili su se prošle sedmice u Novom Sadu na regionalnom događaju u okviru projekta „SNAŽNI - Mediji bez mržnje i dezinformacija” kako bi razmijenili dosadašnja iskustva sa projekata koji su u toku. Predstavnici/e organizacija iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore, razgovarali/e su o dosadašnjim postignućima u okviru projekata, ali i o stanju medija, medijskih sloboda i dezinformacija u regionu. Među njima je bila i saradnica Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Irena Rašović.

PANDEMIJA DODATNO IZOLOVALA OSI U CRNOJ GORI

02. 12. 2021

logo osi

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (OSI), Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) ukazuje na zastoj u poboljšanju položaja i unaprjeđenju poštovanja ljudskih prava OSI koji je dodatno produbljen pandemijom COVID 19. Osim što je pandemija izolovala, ionako zatvorene i nedovoljno uključene u život zajednice, pojedince/ke s invaliditetom, uticala je da njihove potrebe, problemi i prioriteti budu stavljeni u drugi plan. Bojazan da bi takva situacija mogla da dodatno oteža i uspori život OSI u Crnoj Gori, dovodi u pitanje višegodišnji napor koji je Crna Gora ulagala na planu inkluzije ove grupacije.

ODRŽANA PRVA RADIONICA ZA UČENIKE/CE GIMNAZIJE KOTOR O PRAVIMA OSI

01. 12. 2021

đaci u klupama

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u četvrtak, 2. decembra, uoči Međunarodnog dana osoba  s invaliditetom (OSI) u Gimnaziji Kotor održala Radionicu na temu prava OSI. Na Radionici je učestvovalo trideset srednjoškolaca/kinja Gimnazije, srednje Medicinske i Ekonomske škole. Radionicu je vodila iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović.

NAJAVA DOGAĐAJA: RADIONICA ZA UČENIKE/CE GIMNAZIJE KOTOR

01. 12. 2021

Gimnazija kotor i imiboke logo

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u četvrtak, 2. decembra sa početkom u 10:30 časova, za tridesetak učenika/ca Gimnazije Kotor održati Radionicu na temu prava osoba s invaliditetom (OSI). Radionicu će voditi iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović...

ODRŽANA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „NIKOLA ĐURKOVIĆ”

30. 11. 2021

Skola Nikola Djurkovic

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u utorak 30. novembra u Osnovnoj školi „Nikola Đurković” u Radanovićima u Kotoru, organizovala Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Kroz otvorenu i interaktivnu komunikaciju sa trenericom s invalidietetom Dunjom Samardžić, tridesetak učenika/ca devetog razreda te škole na najbolji način upoznalo se sa načinom funkcionisanja i rada OSI, o čemu su uglavnom saznavali putem medija...

ODRŽANA PRVA OBUKA ZA RAD NА SОS TЕLЕFОNU ZА ŽЕNE S INVАLIDITЕTОM KОЈЕ IMАЈU ISKUSTVО NАSILЈА I DISKRIMINACIJE U CRNOJ GORI

30. 11. 2021

ljudi na obuci

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) od 22. do 26. novembra 2021. godine u Podgorici, organizovala je prvu Obuku u Crnoj Gori za rad nа SОS tеlеfоnu sа žеnаmа s invаliditеtоm kоје imајu iskustvо nаsilја i diskriminacije. Obuka je sprovedena od strane NVO „...IZ KRUGA – Beograd“ iz Srbije, koja je akreditovana pred Zavodom za socijalnu i dječju zaštitu Crne Gore za realizaciju osnovnog i naprednog nivoa Obuke. Organizaciju Obuke finansijski je podržala Trag fondacija, u okviru projekta „Akcija protiv nasilja i eksploatacije žena s invaliditetom”.

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „NIKOLA ĐURKOVIĆ”

28. 11. 2021

mediji

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u utorak, 30. novembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Nikola Đurković” u Radanovićima, Kotor, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih. 

ZAHTIJEVAMO ODGOVORNIJI PRISTUP U ZAŠTITI ŽENA I DJEVOJČICA S INVALIDITETOM OD NASILJA

24. 11. 2021

dan protiv nasilja

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da ukaže i na nezavidan položaj žena i djevojčica s invaliditetom. One su u još većem riziku od nasilja, kako zbog pola, tako zbog invaliditeta.

ODRŽANA RADIONICA U JU RESURSNOM CENTRU ZA SLUH I GOVOR „DR PERUTA IVANOVIĆ”

17. 11. 2021

učenici na radionici

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u srijedu, 17. novembra, u JU Resursnom centru za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović” održala Radionicu na temu prava osoba s invaliditetom (OSI). U otvorenom razgovoru sa trenericom s invaliditetom, Miroslavom-Mimom Ivanović, učenici/e Resursnog centra, iskazali/e su svoja zapažanja i iskustva iz svakodnevnog života i ukazali na poteškoće na koje nailaze.

ODRŽANA RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „BRANKO BRINIĆ”

17. 11. 2021

ucenici u klupama

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je u srijedu, 17. novembra u Osnovnoj školi „Branko Brinić” u Radovićima u Tivtu, organizovala Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Radionici su prisustvovali učenici/e završnog razreda, njih jedanaest, sa kojima se otvoreno i kroz interaktivni rad razgovaralo o njihovoj percepciji OSI.

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA O SENZIBILISANOM I MEDIJSKI KOREKTNOM IZVJEŠTAVANJU O OSI U O.Š. „BRANKO BRINIĆ”

14. 11. 2021

logoi partnera

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u srijedu, 17. novembra, sa početkom u 10 časova, u Osnovnoj školi „Branko Brinić” u Radovićima u Tivtu, održati Radionicu o senzibilisanom i medijski korektnom izvještavanju o osobama s invaliditetom (OSI). Učenici/e završnih razreda imaće priliku da saznaju kako da što lakše prepoznaju objektivne i profesionalne medijske izvještaje na temu invaliditeta i OSI, kako nesenzibilisano medijsko izvještavanje ne bi uticalo na razvoj stereotipa i predrasuda kod njih. 

NAJAVA DOGAĐAJA - RADIONICA ZA UČENIKE/CE JU RESURSNOG CENTRA ZA SLUH I GOVOR „DR PERUTA IVANOVIĆ”

14. 11. 2021

logo opstine kotor i i mi boke

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) će u srijedu, 17. novembra, sa početkom u 13 časova, za petnaestak učenika/ca JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović” održati Radionicu na temu prava osoba s invaliditetom (OSI). Dvosatnu radionicu će voditi iskusna trenerica s invaliditetom, Miroslava-Mima Ivanović.

 

ODRŽANA RADIONICA S OSI SMJEŠTENIM U JU DOM STARIH „GRABOVAC” RISAN

10. 11. 2021

osobe oko stola na radionici

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) održala je u ponedjeljak, 8. novembra Radionicu s osobama s invaliditetom (OSI) koje su smještene u JU Dom starih „Grabovac” u Risnu. Radionica se bavila temama prava OSI, a vodila ju je psihološkinja Julijana Cicović-Maslovar.

NAJAVA RADIONICE U JZU SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU KOTOR

06. 11. 2021

logo opstine kotor i i mi boke

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), u utorak 9. novembra 2021. godine održaće Radionicu sa pacijentima/kinjama smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor. Radionica će se baviti pravima osoba sa mentalnim invaliditetom, a vodiće je psihološkinja Julijana Cicović-Maslovar. Radionica se organizuje u okviru projekta „EduAkcija za inkluzivnost Kotora”, koji finansira Opština Kotor.

OKTOBAR – MJESEC OPOMENE

28. 10. 2021

ružičasta vrpca

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, kada se žene podstiču na redovnu kontrolu, Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da ukaže da se žene s invaliditetom u Crnoj Gori suočavaju sa nedostatkom osnovnih uslova za to. One su, uprkos zakonskim normama koje garantuju jednakost prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite, suočene sa višestrukom i intersekcijskom diskriminacijom.

OSI MEĐU NAJIZLOŽENIJIM SIROMAŠTVU

16. 10. 2021

Dan borbe protiv siromaštva

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da ukaže da je, među onima koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva, veliki broj osoba s invaliditetom (OSI). Iako se Crna Gora potpisivanjem Konvencije UN-a o pravima OSI, pored ostalog, obavezala na obezbjeđivanje njihovog adekvatnog životnog standarda i socijalne sigurnosti bez diskriminacije po osnovu invalidnosti, svjedočimo njihovoj sve većoj nezaposlenosti, siromaštvu i isključenosti.

I MI BOKE POSTALA ČLANICA JOŠ JEDNE REGIONALNE MREŽE NVO

15. 10. 2021

mladi-ljudi-ispred-laptopova-na seminaru

Kako kroz inovativne projekte poboljšati zapošljavanje mladih s invaliditetom, jedno je od pitanja za koja, kroz mrežu NVO-a „Omladinski HUB Zapadnog Balkana i Turske” Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) očekuje konkretnu pomoć i podršku. Ona se već realizuje kroz učešće predstavnice I MI Boke na četvorodnevnom Treningu o inovativnim rješenjima u podsticanju zapošljivosti i zapošljavanju mladih iz osjetljivih grupa.

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA, PRILIKA DA SE ZAMISLIMO!

08. 10. 2021

logo svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. oktobra, Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da ukaže na veliku socijalnu isključenost, izolaciju i sistemsko kršenje ljudskih prava sa kojima se osobe sa mentalnim invaliditetom i članovi njihovih porodica suočavaju, a koji su još više produbljeni zbog pandemije Covid-19. Osobe sa mentalnim oboljenjima u Crnoj Gori su stigmatizovane, teško se odlučuju da potraže pomoć, a i tada ona je ograničena, često neadekvatna ili nedostupna u svim opštinama.

PROFESOR MARK PRISTLI S UNIVERZITETA LIDS ODRŽAO PREDAVANJE O VJEŠTAČENJU INVALIDITETA

04. 10. 2021

skrin sa vebinara

Inicijativa mladih s invaliditetom Boken (I MI Boke) je 1. oktobra 2021. godine organizovala Webinar za članove/ice radnih grupa za reformu sistema procjene invaliditeta, koji je vodio prof Mark Pristli (Mark Priestley), profesor na predmetu Politika invaliditeta na Fakultetu sociologije i socijalne politike Univerziteta Lids u Velikoj Britaniji. Prof Pristli je koautor Izvještaja Akademske mreže evropskih stručnjaka za invaliditet (ANED) „Procjena invaliditeta u evropskim državama ANED sintetički izveštaj“ koji je izrađen u decembru 2018. godine i obuhvata analizu sistema procjene invaliditeta u 34 evropske zemlje. Jedan je od najvećih stručnjaka u Evropi u oblasti procjene invaliditeta.

Onlajn kampanja „Život donOSI”

02. 10. 2021

zivot donosi

Članovi/ce Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) su osmislili/e i pripremili/e onlajn Kampanju pod nazivom ,,Život DonOSI”, koju realizujemo putem socijalnih mreža (Facebook, Instagram, Twitter). Kampanja se sastoji od objava o ličnim iskustvima iz svakodnevnog života osoba s invaliditetom (OSI).Iskustva mogu poslati svi koji/e žele, bez obzira jesu li OSI ili ne, ali se ta iskustva moraju ticati OSI ili njihovih porodica.

PREDLOZI PREDSTAVNICE I MI BOKE ZA POJMOVNIK KLJUČNIH TERMINA I JEDINSTVENU METODOLOGIJU PROCJENE INVALIDITETA

14. 09. 2021

saopstenje naslovna slika

Početkom septembra, izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslava-Mima Ivanović je pripremila Pojmovnik ključnih termina za reformu sistema procjene invaliditeta u Crnoj Gori. Ona je u julu dala i predlog osnove za izradu Jedinstvene metodologije utvrđivanja tjelesne invalidnosti i procjene ivaliditeta...

I MI Boke učestvuje u međunarodnom programu obuke o spriječavanju rodno zasnovanog nasilja

06. 09. 2021

grupa ljudi srednjih godina zajedno

Danas, 7. septembra počinje međunarodni program obuke „Spriječavanje i odgovor na rodno zasnovano nasilje - jačanje faktora promjene”, koji sprovode Švedska policijska uprava i švedska NVO “Kvinna till Kvinna” fondacija, uz podršku švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Ovaj program sprovodi se sa ciljem jačanja kapaciteta organizacija i tijela, kako bi spriječavanje i odgovor na rodno zasnovano nasilje bili bolji i u skladu sa vladavinom prava.

Program traje godinu dana i obuhvata onlajn obuke i posjetu Švedskoj, a izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) je jedna od 25 polaznika/ca.

Saopštenje za javnost - Uskoro detaljna analiza poštovanja prava OSI u Crnoj Gori

14. 08. 2021

fokus grupa sa OSI

Kakav je stvarni položaj osoba s invaliditetom u Crnoj Gori i šta se od onoga što je našoj zemlji preporučeno od strane Komiteta UN-a za prava OSI 2017. godine sprovodi u praksi, biće poznato nakon izrade detaljne Situacione analize poštovanja prava OSI. Situacionu analizu priprema Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) u saradnji sa međunarodnim ekspertom iz SAD-a, u okviru uvodne faze dvogodišnjeg projekta UN Partnerstva za prava OSI (UNPRPD) koji sprovodi UNICEF, UNDP i Kancelarija stalnog predstavnika UN-a za Crnu Goru.

Počinje „EduAkcija za inkluzivnost Kotora“

13. 08. 2021

opstina kotor sjednica

Današnjim potpisivanjem Ugovora između predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića i finansijske menadžerke Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Branke Nikčević, zvanično kreće realizacija projekta „EduAkcija za inkluzivnost Kotora“. Vjerujemo da će planirane aktivnosti doprinijeti povećanju inkluzije i poštovanju prava OSI u opštini Kotor.

12. avgust - Međunarodni dan mladih

12. 08. 2021

djevojka u kolicima

Dan mladih, širom svijeta, obilježava se danas, s ciljem skretanja pažnje na probleme omladine. Od 2000. godine, na ovaj dan potencira se snaga mladih kao partnera u globalnom društvu, ali se i raznim aktivnostima pokušavaju podstaći na jačanje omladinske politike i uključivanje u procese na svim nivoima...

I MI Boke - nova članica TCI asocijacije

10. 08. 2021

tci logo

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) postala je pridruženi član nezavisne svjetske organizacije osoba sa psihosocijalnim invaliditetom TCI (Transforming Communities for Inclusion) čiji je osnovni cilj transformisanje zajednica zarad inkluzije zanemarenih kategorija stanovništva. TCI se zalaže za poštovanje ljudskih prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom...

Saopštenje za javnost: Prva Krivična prijava u Crnoj Gori zbog povrede ravnopravnosti osoba s invaliditetom

31. 07. 2021

centar za socijalni rad slika

Izvršna direktorka Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslava–Mima Ivanović, podnijela je Krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru 25. juna 2021. godine protiv bivšeg ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića i direktora JU Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva, Vasilija Todorovića, zato što ni nakon više od dvije godine pravosnažnosti presude Osnovnog suda u Kotoru, nijesu učinili ništa da zgradu ovog Centra prilagode za osobe s invaliditetom...

Neadekvatan sastav novog saziva savjeta za prava osoba sa invaliditetom opštine Kotor

29. 07. 2021

slika vijesti

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I Mi Boke) reagovala je povodom Rješenja o obrazovanju i imenovanju Savjeta za prava osoba sa invaliditetom Opštine Kotor, a u cilju proširivanja njegovog sastava...